• Background Image

    Zona de Studiu

April 5, 2017

Proportia Numarului de Aur Folosita in Design-ul Modern

Numărul de aur este folosit astăzi în Branding și Logo Design

Marii artiști ai renașterii dar și marii artiști ai zilelor noastre recunosc valoarea și puterea deosebită a numărului de aur. Logo-urile reprezintă o imagine care trebuie să confere un impact pozitiv și memorabil în conștientul și subconștientul consumatorilor. Nu este de mirare să găsim proporția de aur prezența și în cele mai mari branduri actuale.

Național Geographic
Acest logo simplu reprezintă un foarte bun exemplu al numărului de aur. Proporția dintre lungimea și înălțimea dreptunghiului galben este egală cu Phi 1.61 .

numarului de aur

 

Toyota

Logo-ul celor de la Toyota este format din 3 ovale, cel mare include două ovale intersectate printr-o amplasare orizontală și verticală. Intersecția lor este plasată în secțiunea de aur al logo-ului.

numarului de aurPepsi

Dacă ne uităm la schița desenului putem identifica cu ușurință cele două cercuri din care este alcătuit. Un cerc mare include un cerc mai mic plasat în partea dreaptă sus. Procentul razei dintre cele două cercuri este egal cu valoarea Phi 1.61.

numarului de aur

Bp

Un alt exemplu al aplicării proporției de aur într-o formă circulară. Distanța cercurilor este egală cu numărul de aur.

numarului de aur

Disney

Ce facem dacă logo-ul este doar denumirea companiei? Cele mai creative minți ale lumii divertismentului au găsit o soluție ingenioasă de a aplica Phi. Acest simbol cu majuscule este Φ, iar cu minuscule φ. Ingenios nu?

numarului de aur

Numarul de aur în web design

 Proporția de aur poate fi aplicată pentru a obține un sentiment de echilibru natural în orice fel de design, website-urile nu sunt o excepție.  


numarului de aur

 

Dintre toate sistemele și proporții care există, numărul de aur este cel mai vechi și cel mai folosit. Datează încă de pe vremea primelor piramide egiptene. Fiind prezent în toate culturile și tradițiile arhitecturale până în ziua de astăzi, precum și în pictură, sculptură, grafică, design, modă, fotografie, film etc.

April 5, 2017

Introducere in Misterele Numarului de Aur: Aspecte Istorice si Spirituale

De-a lungul istoriei artei a fost identificată o proporție, care a fost aplicată de cei mai mari artiști. Această proporție reușește să aranjeze elementele compoziției într-un mod armonios și atractiv.

numărul de aur

 “Prin artă te vei detașa de ține însuți. Iar măsura și numărul de aur te vor apropia de absolut.”- Constantin Brâncuși

Cunoscută sub numele de Secțiunea de aur, Numărul de aur, Regulă de aur, iar unii se referă la ea folosind termenul latin Phi. Este prezentă pretutindeni în natură, chiar și în corpul uman.

Aranjarea elementelor nu este deloc întâmplătoare, ele sunt ordonare într-un mod precis și au o armonie generală.

Și în lumea design-ului modern, poziționarea elementelor în pagină ține cont de aceste reguli divine. Vezi cum au aplicat cele mai mari branduri numărul de aur din acest articol.

Numărul de aur și spiritualitatea

Secretele dezvăluite ale Numărului de Aur explică inteligența tainică a naturii și ne permit să descoperim, totodată, misterele fascinante ale proporțiilor divine.

Fără indoială mulți dintre noi ne-am întrebat care este secretul frumuseții, armoniei și al diversitătii formelor minunate ce apar în natură.

Toate creațiile uluitor de frumoase ale naturii sunt, în realitate, manifestări ale unei armonii divine, care ne face să intuim că există în permanentă o anumită necesitate ascunsă în spatele oricăror forme.

Numărul de Aur este numărul cel tainic după care au fost alcătuite toate speciile ce au viată. El este același cu Numărul fundamental (φ).

Acest Număr de Aur (φ) este esența cea tainică a iubirii eterne. El este totodată expresia ordinii universale și a legii divine a iubirii, ordine și lege care există și acum și va exista mereu, exprimând în veșnicie frumusețea, măretia și puterea fără de sfârșit a lui Dumnezeu.

Observând că o asemenea proporție creează cea mai puternică senzație de frumusețe, Leonardo da Vinci a fost indreptătit să numească acest număr „sectio aurea”, adică „sectiunea de aur”.

numărul de aur

Numărul de aur trezește un puternic sentiment de frumusețe, armonie și infinitate.

”Frumusetea este adevăr și adevărul este frumusețe. Pentru cel care este capabil să se minuneze și să o contemple în toată splendoarea ei tainică, frumusețea se dezvăluie ca fiind ceva suprem, care ni-l revelează pe Dumnezeu.”

February 8, 2017

Savoarea inefabila, emotia sublima – rasa

In tratatul Abhinava Bharati, cel mai mare maestru din Sivaismului casmirian, Abhinavagupta, arata ca rolul esential al artei este acela de a trezi in constiinta spectatorului o anumita savoare inefabila, o emotie sublima, rasa. Trairea estetica cea mai elevata, afirma el, este intru totul similara starii de extaz divin, samadhi, pentru ca si intr-un caz si in celalalt, se ajunge la transcenderea individualitatii egotice si la acea bucurie extatica ce caracterizeaza fiinta noastra universala. Read More

February 3, 2017

Arta este nedespartita de o cunoastere spirituala autentica

In traditiile spirituale ale omenirii, arta este nedespartita de o cunoastere spirituala autentica, fiind legata de vechile stiinte traditionale. Astfel chiar si in Evul Mediu, cele 7 asa zise arte liberale inca mai cuprindeau, laodalta cu muzica, discipline precum geometria sau aritmetica, pe care spiritul modern le plaseaza, insa, astazi in alta categorie.

Deloc intamplator, gruparile initiatice medievale de genul Fedeli d’Amore puneau in corespondenta cele 7 arte liberale cu cele 7 ceruri si cu starile spirituale specifice acestora. Aceasta indica o legatura esentiala intre arte si principiile divine transcendente.

Cunostintele artistice erau caracterizare de o inerenta cunoastere esentiala si aveau o conotatie simbolica, intemeiata pe tainicele corespondente subtile dintre diferitele aspecte ale realitatii. Read More

January 15, 2017

Menirea artei este sa creeze bucurie

 

In contemporaneitate, un sihastru al sculpturii precum artistul Brancusi, facea figura aparte prin preocuparea sa pentru spiritualitate si printr-o fire contemplativa si o intuitie profunda, cu ajutorul carora a reusit sa descopere sigur, traind intr-o societate tot mai putin orientata spre Dumnezeu, adevaruri spirituale pe care scolile intelepciunii le afirma neintrerupt de mii de ani.

Acest aspect a conferit creatiei sale puterea de fascinatie care i-a adus succesul si recunoasterea mondiala. Read More

See more premium WordPress themes by TommusRhodus